
شاید شما هم از افرادی باشید که از عینک استفاده میکنید و یا در بین دوستان و آشنایان هستند افرادی که از عینک استفاده میکنند
ما نیز در این مقاله به بررسی انواع مدل های عینک بر اساس فریم آنها پرداخته ایم و برای آشنایی بیشتر با این مدل ها در ادامه ی مطلب با ما همراه باشید...
● وزن ( Weight )
دسته ها و قاب های پلاستیکی را می توان به وسیله ی وزن و بر اساس ضخامت ( یا پهنای ) پلاستیک و همچنین به وسیله ی مواد به کار رفته در آنها طبقه بندی نمود . . .
● وضعیت دسته ( Temple Position )
امروزه ، نقطه ی اتصال دسته ها به فریم ، در هر وضعیتی ممکن است قرار بگیرد ( از بالاترین نقطه ی قسمت گیجگاهی فریم تا پایین ترین نقطه ی آن ) . لذا ، به غیر از فریم های ریم لس ( بدون حلقه ) و یا شبه ریم لس ، نمی توان نام خاصی برای این نقاط در نظر گرفت ، تا بتوان بر اساس آن فریم ها را طبقه بندی نمود .
● بررسی ساختمان فریم
فریمهای فاقد ریم را Mountings ( مان تینگز ) می نامند . در این فریم ها ، عدسی ها داخل فریم قرار می گیرند ، و به فریم های ریم لس متصل می شوند . فریم ها خود نیز به شیوه های ساده قابل طبقه بندی می باشند .
● فریم های پلاستیکی ( Plastic ) : فریم های پلاستیکی ، از بعضی از انواع مواد پلاستیکی ساخته می شوند . فریم های پلاستیکی را گاهی به فریم های کاسه لاک پشتی نسبت می دهند و این موضوع ، به زمانی باز می گردد که فریم ها را از کاسه لاک پشت می ساختند . اما ، این موضوع دیگر به فراموشی سپرده شده است . Zyl (زیل) ، اصطلاح دیگری است که هنوز هم خیلی ها برای فریم های پلاستیکی به کار می برند . این موضوع از آنجا ناشی می شود که زمانی زیلونیت ( سلولز نیتریت )به عنوان ماده ای رایج جهت این گونه فریم ها به کار برده می شد . امروزه با ظهور مواد جدید بسیار ، یا همان نام ماده ی پلاستیک را به کار می برند و یا به طور ساده آن را فریم پلاستیکی می نامند .
● فریمهای فلزی ( Metal ) : فریم های فلزی ، فریم هایی هستند که همه ی قسمت های آن بجز پدها و بخش های عقبی دسته ها ( که با پلاستیک ، پوشیده شده ) از فلز ساخته شده اند . حدقه ی فریم به طور کامل ، عدسی را در بر می گیرد .
● فریم های زه پلاستیکی ( Nylon Cord Frames ) : فریم های زه پلاستیکی را گاهی اوقات nylon supras ( بالا پلاستیکی ) هم می نامند . عدسی در این گونه فریم ها به توسط زه پلاستیکی که گرداگرد لبه ی آنها را در بر می گیرد ، نگاه داشته می شوند . این موضوع باعث می شود که فریم ، ریم لس به نظر آید . معمولاً قسمت فوقانی عدسی ، به حدقه ی بالایی فریم جفت می شود . بقیه ی عدسی دارای یک شیار جزیی است ، که به وسیله ی تراش هموار شده است .
● فریم های ترکیبی ( Combination ) : فریم های ترکیبی ، به طور معمول فریم هایی هستند که دارای اسکلتی فلزی بوده و حدقه ی فوقانی و دسته های آنها پلاستیکی می باشد . اسکلت این فریم ها ، شامل : حدقه و قسمت دماغه می باشد . اگرچه این ، معمول ترین نوع ساخت است ، هرگونه فریم با ترکیب فلز و پلاستیک مثل فریمی با حدقه ی پلاستیکی و دسته و دماغه ی فلزی در این طبقه بندی قرار می گیرند .
● فریم های نیم تنه ( Half eye ) : فریم های نیم تنه ، مخصوص کسانی ساخته شده است که دید نزدیکشان نیاز به اصلاح داشته ، ولی برای دید دور مشکلی ندارند . این فریم ها به گونه ای ساخته شده اند که پایین تر از حد معمول ، بر روی بینی قرار می گیرند و ارتفاع آنها هم نصف فریم های معمولی است . این وضعیت سبب می شود ، تا بیماران از بالای عینک هم بتوانند نگاه کنند . این فریم ها ممکن است که از پلاستیک ، فلز و یا حتی زه پلاستیکی ساخته شده باشند . فریم های نیم تنه ی مخصوص دید دور که کمتر متداول می باشند ، برای بیماران این امکان را فراهم می سازد که برای خواندن ، از زیر عدسی ها نگاه کنند .
● فریمهای ریم لس ، شبه ریم لس و نیومانت ( Rimless , Semirimless , and Numont ) : در فریم های ریم لس ، عدسی ها نه به وسیله ی زه پلاستیکی و نه به وسیله ی حدقه نگه داشته می شوند . بلکه ، بیشتر اوقات به وسیله ی پیچ یا گیره این نگهداری انجام می گیرد . در بیشتر فریم های ریم لس ، دو نقطه ی اتصال برای عدسی موجود است . یکی در منطقه ی بینی و دیگری در منطقه ی گیجگاهی . فریم های نیمه ریم لس ( Semirimless Mountings ) ، مشابه ریم لس می باشند ، بجز آنکه این فریم ها دارای یک بازوی فلزی تقویت کننده بوده که در قسمت فوقانی عدسی ، امتداد یافته و بخش مرکزی فریم را به Endpiece متصل می کنند . بخش مرکزی شامل دماغه ، بازوهای پد و پدها می باشد .
نیومانت ( Numont Mountings ) : یک نوع فریم ریم لس است که عدسی ها را تنها از لبه ای که به سمت بینی قرار گرفته نگه می دارد . عدسی ها در ناحیه ی دماغه ، اتصال یافته اند و اتصال دسته ها به فریم ، توسط یک بازوی فلزی برقرار می شود که در پشت عدسی به طرف گیجگاه امتداد یافته است . بنابراین ، تنها یک نقطه ی اتصال برای عدسی وجود دارد .
●● سایر فریم های ریم لس ( Other Mountings ) :
● بال گریپ ( Balgrip Mountings ) : یک نوع فریم ریم لس است که درآن ، گیره هایی وجود دارد که به یک میله ی استیل قابل انبساط متصل شده است . این گیره ها ، بر سوراخ ها و یا چاک های موجود در سمت بینی و یا گیجگاهی عدسی سوار شده و عدسی را در محل خود نگاه می دارد . با عقب کشیدن گیره ها از عدسی ، می توان ، به راحتی عدسی را خارج نمود . به همین دلیل ، این فریم را می توان با بیش از یک جفت عدسی به کار برد . بنابراین لنزهای آفتابی ، لنزهای مخصوص ، لنزهای سایه روشن را می توان با لنزهای معمولی بیمار ، تعویض و مورد استفاده قرار داد .
● ویلز اج ( Wils Edge Mountings ) : یک نوع فریم ریم لس است که در آن ، یک بازوی شیاردار ، قسمت فوقانی عدسی را محکم نگاه داشته و عدسی را در محل خود قرار می دهد . به عدسی ، متناسب با فرم بازو ، شیار داده می شود .
● بررسی ساختمان Endpiece : ساختمان Endpiece ( اِند پیس ) همانند ساختمان ناحیه ی دماغه ، هم می تواند فلزی باشد و هم پلاستیکی .
● اِندپیس پلاستیکی : در فریم های پلاستیکی ، سه مدل عمده در ارتباط با اِند پیس وجود دارد . معمول ترین ساختمان اِند پیس ، مدل شاخی است که در آن ، اِند پیس به صورت صاف بوده و شاخ دسته هم حالتی تخت دارد و این دو ، تحت یک زاویه ی ۹۰ درجه با یکدیگر برخورد می کنند . نوع دیگر اِند پیس ، مدل Mitre ( مایتر ) است که در آن محل تماس قاب فریم با شاخ دسته ، تحت یک زاویه ی ۴۵ درجه با یکدیگر برخورد می کنند . در مدل برگشتی – خمیده ، اِند پیس به طرف داخل خم گشته و انتهای آن با انتهای دسته در تماس است .
● اِندپیس فلزی ( Metal ) : رایج ترین اِند پیس فلزی ، ساختمانی شبیه به ساختمان مدل برگشتی – خمیده در فریم های پلاستیکی دارد . علاوه بر این ، سه نوع طبقه بندی دیگر در ارتباط با اِند پیس های فلزی قدیمی وجود دارد ، که همگی آنها دارای لولاهای سه پایه می باشند . البته ، گوناگونی های فراوانی هم در هر یک از این سه نوع عمده وجود دارد .
● بررسی ساختمان دسته ها :
دسته ها از نظر ساختمان ، گوناگونی های بسیاری دارند . بنابراین ، تفاوت قابل توجهی در هرگروه ازدسته ها موجود است . به طور کلی ، دسته ها در پنج گروه اصلی قرار می گیرند که عبارتند از :
۱. دسته های مدل جمجمه ای ( Skull temples ) : این دسته ها در پشت گوش به طرف پایین خم می شوند و محیط مرئی را دنبال و بر سطح آن تکیه می کنند .
۲. دسته های مدل کتابخانه ای ( Library temples ) : پهنای این دسته ها معمولاً در قسمت شاخ متوسط بوده ، هرچه به سمت عقب پیش می روند ، افزایش می یابند . این دسته ها عملاً صاف بوده وبا فشاری که بر سر وارد می کنند ، عینک را نگه می دارند . این دسته ها ، به دسته های « انتها صاف » هم معروف اند .
۳. دسته های مدل تغییر پذیر ( Convertible temples ) : این دسته ها از نظر صاف بودن ، همانند دسته های مدل کتابخانه ای می باشند . این دسته ها طوری ساخته شده اند که بتوانند با خم شدن ، مدل جمجمه را به خود بگیرند و قابل تغییر از « انتها صاف » به « مدل جمجمه ای » باشند .
۴. دسته های مدل قوسی ( Riding bow temples ) : این دسته ها ، گرداگرد گوش را فرا گرفته و محل انحنایشان ، از جایی که گوش و سر به هم متصل می شوند ، تا نرمه ی گوش امتداد می یابد . این دسته ها غالباً برای فریم های ایمنی و فریم های مخصوص کودکان مورد استفاده قرار می گیرند .
۵. دسته های مدل سیم آسایش ( Comfort cable temples ) : این دسته ها از نظر شکل ، همانند مدل قوسی بوده ، اما از نوعی فلز قابل انعطاف ساخته شده اند ، که در قسمت گوش به صورت حلقه در آمده است .