جدید ترین مطالب
بخش بایگانی

عضویت در کانال عشق ماشین

عضویت در کانال عشق ماشین !

فروشگاه تیونرشاپ

از اونجایی که رانندگی در شن و باتلاق با رانندگی در جاده های اسفالت زمین تا آسمون تفاوت داره و مشکل تره در این مقاله قصد داریم نکاتی رو در خصوص نحوه ی رانندگی تو این شرایط رو بهتون آموزش بدیم

در ادامه ی مطلب با ما همراه باشید...

مناطق کویری به علت عدم وجود پوشش گیاهی , دائما در حال فرسایش شدید آب و باد قرار دارند . این عوامل باعث پوک شدن جنس خاک و نرمی و نفوذپذیری آن میشوند . بارش های ناگهانی و شدیدی که عموما در ماه های سرد سال در کویر صورت میگیرد عاملی برای ایجاد باتلاق ها می باشد . این پدیده و تبخیر شدید سطحی آب باعث می شود که رطوبت سطح زمین به سرعت تبخیر گردد و لایه نازکی (معمولا بین ۱ تا ۳ سانتی متر ) از قشر سخت نمکی بر روی زمین شکل گیرد . این سطح سخت اجازه تبخیر لایه های زیرین را نمی دهد در نتیجه لایه های زیرین مرطوب باقی می مانند . این زمین های باتلاقی به وفور در کویرهای ایران یافت میشود . سون هدین کویرنورد سوئدی در کتاب کویرهای ایران , این زمینها را زمینهای موذی نامیده است . از این رو رانندگی در این نوع مناطق باید با احتیاط کامل و آشنایی با تکنیکهای رانندگی در باتلاق همراه باشد . رانندگی در زمین های شنی نیز به علت سستی مقاومت زمین دارای تکنیک های خاصی است که به آن اشاره می کنیم .  نکته مهم در رانندگی در مناطق شنی حفظ سرعت در حال حرکت است . از آنجا که زمین قدرت تحمل انرژی که از چرخ ها برای افزایش سرعت بر آن وارد می شود را ندارد , هرگونه افزایش سرعت به سختی و در پاره ای از موارد غیر ممکن می باشد .

فشار باد لاستیکها : اولین اقدام قبل از رانندگی در مناطق شنی یا باتلاقی کم کردن باد لاستیکها می باشد . این امر باعث میشود که سطح تماس لاستیک خودرو با زمین سست افزایش یابد و فشار کمتری بر مساحت واحد زمین وارد شود در نتیجه فرورفتگی لاستیک در مناطق شنی و باتلاقی به طور چشمگیری کاهش می یابد . علاوه بر این فشار کمتری بر خودرو وارد می شود . این روش شروع مناسبی برای یک رانندگی لذت بخش در مناطق کویری است . میزان کم کردن باد به نوع خودرو ، نوع لاستیک و زمین شنی که قصد رانندگی در آن را دارید بستگی دارد .

برای کم کردن باد , خودروی خود را در یک زمین صاف قرار دهید , یک آجر به فاصله ۱ سانتی متری دیواره جانبی لاستیک عقب قرار دهید سپس شروع به کم کردن باد کنید تا آنکه دیواره جانبی لاستیک با آجر تماس پیدا کند بعد از آن فشار باد را اندازه بگیرید و برای دیگر چرخ ها هم انجام دهید . این میزان فشار باد برای آغاز حرکت بر روی زمین های شنی مناسب است . در صورتی که حرکت خودرو با مشکل روبرو بود باد بیشتری کم کنید . در صورتی که فراموش کردید از روش فوق برای کم کردن باد استفاده کنید و در منطقه شنی هستید میزان فشار باد را بر روی ۱۰۰kpa و یا ۱۵ psi قرار دهید . معمولا این فشار باد مناسب است . فراموش نکنید اگر قصد کم کردن باد لاستیک را دارید حتما پمپ باد همراه داشته باشید تا بعد از خروج از منطقه شنی باد لاستیک را به حالت اولیه برگردانید تا به لاستیکهای شما آسیبی وارد نشود . حرکت با باد کم بر روی زمین های سخت مانند آسفالت باعث کاهش عمر لاستیک و ترک خوردن دیواره های جانبی آن می شود .  در زمان گیر کردن در شن ها فشار باد لاستیک می تواند تا ۴۰ kpa و یا ۶ psi کاهش یابد . این فشار , حد اقل فشار لازم برای یک لاستیک در زمینهای نرم است و کاهش بیشتر این فشار تاثیری بر راحت تر راندن در شن ها ندارد چه بسا که کار رانندگی را مشکلتر نیز میکند .

تصویری از رانندگی در باتلاق

تکنیک های رانندگی در شن های روان : هنگامی که در مناطق شنی رانندگی می کنید همواره بر روی خط لاستیک خودروی جلویی حرکت کنید ( این روش در زمینهای باتلاقی توصیه نمی شود چون حرکت خودروی جلویی موجب کاهش مقاومت لایه سخت روی باتلاق می شود و چه بسا در مسیری که خودروی جلویی براحتی در حرکت است خودروی دوم در گل فرو برود ) لاستیک خودروی جلویی باعث کوبیده شدن زمین می شود و حرکت در این خط برای خودر های بعدی به مراتب آسان تر است . در کویر هرگز از روی گیاهان عبور نکنید , این کار باعث تخریب گیاهان و از بین رفتن پوشش گیاهی زمین می شود و خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند . در مناطق شنی یا باتلاقی هرگز به صورت ناگهانی سرعت خودرو را کم و یا زیاد نکنید . ترمز کردن در مناطق شنی باعث ایجاد تلی از شن در جلوی لاستیک می شود و چه بسا باعث گیر کردن شما در شن شود . همچنین در مناطق باتلاقی باعث شکسته شدن لایه سخت زمین شده و باعث فرو رفتن چرخها در گل می شود . کاهش یا افزایش سرعت باید به آرامی و با صبر و حوصله انجام شود . در صورتی که در مناطق شنی توقف کرده اید , حرکت مجدد باید بسیار آرام و با تغییر دنده ها همراه باشد . . در زمین های باتلاقی هرگز توقف نکنید . . در هنگامی که می خواهید در زمینهای شنی توقف کنید ترمز نکنید , کلاچ را فشار دهید تا دنده ها آزاد گردند و خودرو خود به خود متوقف گردد . این عمل از جمع شدن تل شن در جلوی چرخ ها جلوگیری می کند و حرکت مجدد با مشکل روبرو نمی شود . در صورت امکان در زمین هایی که شیبی به سمت پایین دارند توقف کنید تا حرکت مجدد به راحتی انجام گیرد .

اگر قصد پیچیدن یا دور زدن دارید دایره دور زدن را تا آنجایی که امکان دارد بزرگ کنید . پیچیدن با دایره دور کوچک همان اثر ترمز کردن را برای چرخ های جلو دارد . در صورت حرکت در زمین های شیب دار , از حرکت خودرو به شیوه های مارپیچ و تراورس جدا پرهیز کنید . در این زمین ها به صورت مستقیم بالا و پایین بروید . حرکت به شیوه تراورس باعث می شود که چرخهای سمت شیب وزن بیشتری تحمل کنند و در نتیجه باعث فرورفتگی بیشتر , افزایش درصد شیب و چپ شدن خودرو و یا گیر کردن در شن شوند . اگر در زمین شیب داری به سمت پایین در حرکتید و احساس کردید که عقب خودرو در حال متمایل شدن به راست یا چپ است سعی کنید به آرامی سرعت خود را افزایش دهید تا خودرو به حالت عادی باز گردد , در این حالت هرگز ترمز نکنید چون باعث فشار بیشتر به چرخ های جلو می شود و حرکت انحرافی عقب خودرو را تقویت می کند . در صورتی که در حالت بالا رفتن از تپه گیر کردید , خودرو را به کمک دنده عقب از مسیری که بالا آمده اید به پایین برگردانید , در این حالت هرگز دور نزنید و با دنده خلاص هم پایین نیایید . در هنگام بازگشت از سفر کویری خودروی خود را کاملا بشویید تا کلیه نمک ها و شن های انباشته شده در خودرو خارج شوند . این نمکها و شنها باعث پوسیده شدن سریع قطعات خودرو میشوند . به مکان های نزدیک لاستیک که در معرض پاشیده شدن شن هستند توجه بیشتری نمایید . همیشه به یاد داشته باشید که هر رفتی برگشتی نیز دارد . اگر قصد پایین رفتن از شیبی دارید که مطمئن نیستید بتوانید از آن بالا بیایید پایین نروید . خودروی خود را قبل از آن که به ۴wd احتیاج باشد در حالت ۴wd قرار دهید . اگر قصد بالا رفتن از تپه ای را دارید با شتاب و بدون آنکه از شیب پشت تپه آگاهی داشته باشید از تپه بالا نروید . اغلب حوادث کویر بر اثر همین بی احتیاطی ساده است .

تصویری از رانندگی در دل کویر و در میان شن و ماسه

روش های خارج کردن خودرو از شن : اگر در زمین های صاف در شن گیر کردید از گاز دادن به جلو بپرهیزید . این کار باعث بیشتر فرورفتن شما در شن می شود . خودرو را در دنده عقب قرار دهید و سعی کنید به آرامی از مسیری که توسط لاستیک های شما ایجاد شده به عقب بروید چون این مسیر نسبت به زمین های اطراف از استحکام بیشتری برخوردار است . وقتی که به میزان کافی به عقب رفتید سعی کنید مجددا به جلو حرکت کنید , مراقب باشید که مجددا در شن فرو نروید . با این روش می توانید مسافت بیشتری به جلو بروید و هر بار که گیر کردید این عمل را تکرار کنید .  در صورتی که شما قادر به برگشت هم نیستید از خودرو خارج شوید و شن های اطراف لاستیک خودرو را به کنار بزنید و اطمینان حاص کنید که قسمت های زیرین خودرو با شنها در تماس نیست . اگر موفق نشدید باد چرخها را باز هم کم کنید . در این حالت اگر خودرو شما باز هم از شن خارج نشد می توانید از روشهای زیر استفاده کنید 

۱ - اگر تعداد افراد همراه زیاد هستند چند نفر در جلو یا عقب خودرو بخوابند و پا ها را به زیر خودرو فشار دهند . عضله پا قویترین عضله در بدن انسان است با این روش می توانید کمتر خسته شوید و بیشترین انرژی را به خودرو وارد کنید 

۲ - در زیر خودرو جک بزنید . طبیعی است باید جسم مسطحی در زیر جک قرار دهید تا جک در شن فرو نرود . در این مواقع جک هایی که با باد اگزوز کار می کنند بسیار مفید هستند . حتما در زیر جک بادی صفحه ای چوبی یا فلزی قرار دهید تا در شن فرو نرود . 

3 - اگر خودرو های دیگری همراهتان هستند از روش بکسل کردن استفاده کنید 

۴ - اگر تنها هستید باید از وینچ استفاده کنید البته اگر داشته باشید 

۵ - اگر آب به اندازه کافی همراه دارید می توانید با مرطوب کردن شنهای جلوی چرخها به راحتی خودرو را از شن خارج کنید . هرگز تنها به کویر سفر نکنید . اگر تعداد خودروها کمتر از ۳ بود از سفر کردن خودداری کنید .

به امید سلامت" target="_blank">سلامتی و موفقیت شما

امیدوارم این مقاله واستون مفید بوده باشه :)

تظرات ارسال شده

کد امنیتی رفرش